• Facebook Twitter

Carlistes de Catalunya

Carlistes de Catalunya és un moviment nacional català a favor del carlisme legítim representat políticament de forma principal pel Partit Carlista.

Com a tal té un projecte socialment basat en el socialisme autogestionari.

Com a tal té un projecte nacionalment basat en el dret a l'autodeterminació per a Catalunya i la resta de pobles de les Espanyes; així com pel federalisme.

Com a tal reconeix com a legítimes les aspiracions de Carles Xavier I de Borbó Parma al tron.

dilluns, 25 de juny del 2018

Un curtmetratge divulgarà la importància que va tenir el Berguedà per als carlistes

L'existència d'espelmes ha caigut en picat a Berga per culpa de Josep Maria Rossinyol, Russi, qui fa un parell d'anys va ser el director del curtmetratge Les orenetes de Queralt. El seu nou projecte cinematogràfic és una peça de 20 minuts que ficciona la caiguda en desgràcia de Charles d'Espagnac, el comte d'Espanya, màxima autoritat carlista a Berga, l'any 1839. I per obtenir la màxima versemblança possible, «rodem sense focus, amb llum natural i només amb espelmes». Com Stanley Kubrick a Barry Lyndon, apunta.

L'enregistrament de les escenes d'aquest curt sobre la primera guerra Carlista –que produeixen l'Ajuntament i el Centre d'Estudis d'Avià– es va iniciar dijous passat i es perllongarà fins a final de mes en localitzacions d'Avià –el comte va ser capturat a la rectoria– i Sant Boi de Lluçanès –en una casa on va viure Espagnac. L'estrena està prevista per a la tardor.





«A Avià ja fa cinc anys que se celebra un simposi sobre la història del carlisme, organitzat pel Centre d'Estudis», explica Rossinyol: «Les ponències són molt erudites i hem volgut que aquesta edició sigui més divulgativa». A més de la presentació de llibres que tindrà lloc el 19 de maig, es va creure oportú fer una pel·lícula, que té un pressupost de 6.000 euros.
«El film explica la història de la conspiració que va acabar amb la mort del comte d'Espanya», indica Rossinyol, que treballa amb Carles Seuba (ajudant de direcció), Pep Vendrell (càmera i director de fotografia), Bernat Gilabert (tècnic de so) i Guillem Escriche (guió): «Molta gent no sap que Berga va ser la capital carlina de Catalunya durant dos anys, del 1837 al 1839, mentre la dels liberals era Barcelona».
La pel·lícula vol donar a conèixer la importància de la ciutat i la comarca en la història carlina del país. «Molts berguedans desconeix que el barri del Tossalet de les Forques té tal nom perquè allà el comte hi feia penjar els condemnats per donar exemple», diu.
El rodatge implica un centenar de persones –que treballen de forma altruista, inclòs el mateix director– i disposa de dos actors professionals com a protagonistes: Jordi Gràcia –a qui s'ha vist en sèries com Ventdelplà, Física o química, Hospital Central i El cor de la ciutat– en el paper del capellà Torrabadella, i Carles Garcia Llidó ( La Riera, El secreto de Puente Viejo) com a Labandero, intendent de l'exèrcit carlí.
Per completar l'oferta divulgativa, els historiadors i experts en el carlisme Joan-Xavier Quintana i Laura Corrales estan escrivint un llibre que publicarà el Centre d'Estudis d'Avià i es vol posar a l'abast dels centres de secundària.

Regió 7

1 comentaris:

  • Unknown says:
    25 de juny del 2018, a les 12:43

    noestc d acordsmb la sitiria del guio

Publica un comentari a l'entrada