• Facebook Twitter

Carlistes de Catalunya

Carlistes de Catalunya és un moviment nacional català a favor del carlisme legítim representat políticament de forma principal pel Partit Carlista.

Com a tal té un projecte socialment basat en el socialisme autogestionari.

Com a tal té un projecte nacionalment basat en el dret a l'autodeterminació per a Catalunya i la resta de pobles de les Espanyes; així com pel federalisme.

Com a tal reconeix com a legítimes les aspiracions de Carles Xavier I de Borbó Parma al tron.

diumenge, 14 d’abril del 2019

Presentació a Tortosa de 'La rebeldía carlista'




L'obra de Josep Miralles Climent explica la memòria d'una repressió silenciada: els enfrontaments, marginació i persecució durant la primera meitat del règim franquista, concretament entre 1936 i 1955. Es va presentar el 10 d'abril a al Museu de la ciutat. L'autor, que va exposar la seva presentació en català, és l'historiador més important del carlisme. Climent va fer una extensa exposició sobre la repressió franquista soferta pel carlisme amb dades concretes com carlistes tortosins reprimits per Franco com Miquel Llopis Riba, el 1941, per organitzar un acte carlista, o Joan Segarra Prats, multat el 1945 pel governador de Castelló, per un aplec carlista a Morella. El llibre, de 430 planes, fou publicat l'any 2018 està prologat per Josep Maria Solé i Sabaté. Miralles proporciona proves de 3 carlistes morts a mans dels franquistes, un dels quals executats i dos pel maltractament en captivitat. És la punta de l'iceberg d'una campanya anti-carlista que va ser alimentada principalment per la Falange i, potser, pel Ministeri de l'Interior controlat per Falange, especialment durant els mandats de Serrano Suñer i Pérez González; les estructures interiors, en particular els governadors civils, semblen clau en l'execució d'aquesta política.

Miralles també va fer referència a la recent destrucció de dos monuments erigits tots dos pel carlisme -no pel règim franquista- a les Terres de l'Ebre, una creu de pedra als requetés del Terç de Montserrat morts a Quatre Camins-Punta Targa, durant la Batalla de l'Ebre, i l'altre un monòlit amb una creu llaurada i una inscripció que deia: "La Germantat del Terç de Montserrat als que aquí moriren. Pax Dei" les restes del qual van ser meticulosament recuperats pels carlins 'el 1968 !!, erigint l'esmentat segon monòlit-ossera.

L'obra, en global, situa als seguidors de Manuel Fal Conde i el Rei Xavier I, units en la seva oposició a Franco. A les branques que van situar-se més enllà de la lleialtat cap al regent –els anomenats carlo-franquistas, carlo-juanistas, carloctavistas, sivattistas– òbviament els hi són negades a les credencials carlistes. Així doncs l’autor argumenta la seva tesi clau: que el carlisme i el franquisme eren enemics irreconciliables.

Enllaç a l'obra (preu 25,90 €)


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada