• Facebook Twitter

Carlistes de Catalunya

Carlistes de Catalunya és un moviment nacional català a favor del carlisme legítim representat políticament de forma principal pel Partit Carlista.

Com a tal té un projecte socialment basat en el socialisme autogestionari.

Com a tal té un projecte nacionalment basat en el dret a l'autodeterminació per a Catalunya i la resta de pobles de les Espanyes; així com pel federalisme.

Com a tal reconeix com a legítimes les aspiracions de Carles Xavier I de Borbó Parma al tron.

dijous, 13 de juny del 2019

"Seriosos dubtes de constitucionalitat" a l'aforament de Joan Carles de Borbó

Segons ha recollit el diari 'Publico' l'aforament no s'ajusta a la constitucionalitat, és retroactiu, vulnerant drets fonamentals, i retorna a Joan Carles el paper de "irresponsable" (sic) del que ha gaudit les darreres dècades. Eduardo Virgala, catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat del País Basc afirma que l'aforament té "Seriosos dubtes de constitucionalitat (...) sembla molt difícil salvar la constitucionalitat d'aquesta futura disposició". L'article 24.2 de la constitució estableix com a dret fonamental que "el jutge predeterminat per la llei, és a dir, que quan s'inicia el procés ha d'estar ja establert el tribunal que correspon a aquest litigi". L'esmena del PP manipula aquest dret traslladant-ho tot al Tribunal Suprem. D'altra banda l'article 9.3 del text constitucional prohibeix que les normes siguin retroactives quan restringeixen drets fonamentals, com és aquest cas. Virgala és contundent: "les persones afectades no ocupen cap càrrec públic pel que no hi ha argument legal per a que que se les discrimini positivament establint un fur jurisdiccional propi"
En la mateixa línia s'expressa Luis Aguiar, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Carles III. Aguiar també es refereix al 24.2. i al 9.3. En el segon cas vulnerant un dret fonamental, el de jutge natural. I el segon per fer retroactiva una norma que vulnera un dret fonamental. Aguiar assenyala que des del 19 de juny de 2014, quan va abdicar, Borbó ha deixat de ser "irresponsable" jurídicament.
En el mateix sentit s'expressa Verónica del Carpio, professora de Dret a l'UNED: "s'està inventant una única instància civil per a procediments ja iniciats i s'està privant a una part del dret a recórrer". L única instància civil seria el Tribunal Suprem.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada