Cada 10 de maig, és una data important en la història de Romania. símbol de la independència i la unitat de Romania,
inseparable de la institució monàrquica. Enguany la princesa Margarida, filla de
l'últim monarca, va agafar el Tren Reial per conèixer els seus
compatriotes molt lligats a la tradició. És
l'oportunitat de renovar els seus desitjos als polítics a
favor del retorn a la monarquia. Romania commemora una data simbòlica que té un triple significat:
- l'inici del regnat del rei Carol I com a cap dels Principats de Valàquia i Moldàvia,
- l'adhesió de Romania a la independència
- i la coronació com a primer rei del país, finals de el segle XIX.
Prohibida sota el règim comunista del terror, la monarquia va ser objecte d'un ampli debat parlamentari a la primera dècada del nou mil·lenni, seguit d'una votació que li va permetre tornar a convertir-se oficialment en el Dia de la Independència Nacional. La majoria de romanesos segueixen lligats a aquesta data, que roman ancorada en el seu subconscient com a sinònim d'estabilitat. "La proclamació de la independència nacional, sota el ceptre d'un monarca patriòtic i visionari, Carol I, representa un moment d'alegria i realització que ha marcat l'evolució de Romania fins als nostres dies", ha recordat Daniel Gheorghe, diputat del Partit Nacional-Liberal (amb 79 dels 330 escons de Romania) que compta amb un nombre determinat de representants electes favorables al retorn de la monarquia.
De color blau, el Tren Reial és una curiositat que atrau multituds. Va ser des de l'andana de l'estació reial de Băneasa que la princesa Margarida, el seu marit i la princesa Sofia van emprendre un viatge d'unes hores per trobar-se amb els romanesos. A Ploiești on el tinent d'alcalde Dan Nicodim és partidari de la monarquia, Buzau i Galati, destinació final del Tren Reial on es va posar temporalment a disposició del públic. Siguin quines siguin les parades, l'entusiasme hi era. Milers de persones s'han acostat a donar la benvinguda als membres de la Casa Reial de Romania, que gaudeix de poders protocol·laris ampliats, fent d'aquest país balcànic una particularitat a Europa. Per a Cătălin Șerban, això no és sorprenent, ja que escriu al diari Romania Libera. "La família reial ha estat al servei de Romania durant més de 140 anys, (...) el factor essencial d'equilibri de la vida política romanesa i el poderós motor de la modernització", ha recordat el president de l'Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei o Aliança Nacional per a la Restauració de la Monarquia (ANRM) un moviment creat el 2012 en el punt àlgid de la protesta popular antigovernamental.
"Fem una crida als líders polítics, fem una crida a les institucions, fem una crida als líders d'opinió perquè s'adonin que la restauració de la Monarquia no és en cap cas el desig utòpic d'uns quants sentimentalistes o somiadors, sinó la necessitat pragmàtica i vital d'un país que és sofriment”, va afegir Cătălin Șerban. A la seva pàgina de Facebook, l'antic príncep hereu Nicolas Medforth-Mills, pare de dos fills, també va expressar el seu desig de que el país torni a adoptar la monarquia mitjançant una esmena a la constitució. “La monarquia va tenir un paper crucial en el desenvolupament de l'estat romanès modern. Durant els 81 anys de la dinastia reial romanesa, el país es va desenvolupar no només econòmicament i socialment, sinó també culturalment, militarment i de manera urbana”, va recordar el nebot de la princesa Margareta.
Un debat que ha mogut Romania des de la caiguda del president criminal Nicolae Ceaucescu el 1989, subjecte a la bona voluntat del Parlament. Només el 30% dels romanesos avui volen el retorn de la monarquia segons les últimes enquestes sobre aquest tema.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada