• Facebook Twitter

Carlistes de Catalunya

Carlistes de Catalunya és un moviment nacional català a favor del carlisme legítim representat políticament de forma principal pel Partit Carlista.

Com a tal té un projecte socialment basat en el socialisme autogestionari.

Com a tal té un projecte nacionalment basat en el dret a l'autodeterminació per a Catalunya i la resta de pobles de les Espanyes; així com pel federalisme.

Com a tal reconeix com a legítimes les aspiracions de Carles Xavier I de Borbó Parma al tron.

dimecres, 11 de maig del 2022

Acte sobre el carlista català Josep Borges i Granollers


Ahir es va presentar al Nuevo Casino d'Iruñea la nova obra del periodista i escriptor Manuel Martorell, durant la presentació del seu llibre 'José Borges. El carlista catalán que murió por la independencia del sur de Italia' publicat per l'editorial basca Txalaparta. Tot i que, malauradament, el títol no respecta el nom en català de Josep Borges i Granollers és una aportació interessant a un general carlista que mai es va rendir. Nat a Artesa de Segre el 28 de novembre de 1812 fill dels carlistes Anton Borges Ventura i Antònia Granollers Pijoan. Va ser un dels lloctinents de Charles d'Espagne de Cousserans de Cominges (fugit del terror republicà el 1791 i descendent de l'occità Comte de Foix). En acabada la 1ª guerra carlista es va exiliar a l'estat francès. Retornà el 1847 durant la guerra dels Matiners, on participà, com a general de brigada, a les ordres de Benet Tristany, Ignasi Brujó i Ramon Cabrera en nombroses accions que li valgueren la comandància general de les terres tarragonines, i més tard la del Principat, amb caràcter d'interí fins el 1849. Va tornar-se a rebel·lar el 1859 al capdavant d'una partida fins que va retornar a l'exili francès com a mariscal.

La peculiaritat de la seva vida es que el 1860 va marxar a Itàlia servint a les tropes vaticanes i les de Francesc II de les Dues Sicílies el darrer monarca d'aquest regne que fou enderrocat per Garibaldi. Malgrat això Josep Borges no es va rendir i va liderar les partides tradicionalistes napolitanes i sicilianes fins que fou fet presoner i afusellat per bersaglieri l'exèrcit de Casa Savoia el 8 de desembre de 1861. Josep Borges escrigué un diari, on recull les accions més destacades de les seves accions militars a Calàbria i Basilicata, va ser publicat per l'escriptor Marc Monnier a la seva obra Notizie storiche documentarie sul brigantaggio nelle province napoletane (1862). A la seva mort l'escriptor i poeta Víctor Hugo va deplorar la seva execució il·legal, acusant el govern de Vittorio Emanuele II pels mètodes utilitzats.

L'any 1966, a la masia, on va ser capturat el general carlista català es va aixecar una placa commemorativa de l'acte, substituïda per una de més recent l'any 2003. La placa diu: En aquesta remota casa de camp el 8 de desembre de 1861, la il·lusió del gen. Josep Borges i els seus companys per retornar el Regne de les dues Sicílies a Francesc II. Capturats per soldats italians i guàrdies nacionals de Sante Marie sota el comandament d'Enrico Franchini, van ser afusellats el mateix dia a Tagliacozzo. Que descansin en pau ".

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada