• Facebook Twitter

Carlistes de Catalunya

Carlistes de Catalunya és un moviment nacional català a favor del carlisme legítim representat políticament de forma principal pel Partit Carlista.

Com a tal té un projecte socialment basat en el socialisme autogestionari.

Com a tal té un projecte nacionalment basat en el dret a l'autodeterminació per a Catalunya i la resta de pobles de les Espanyes; així com pel federalisme.

Com a tal reconeix com a legítimes les aspiracions de Carles Xavier I de Borbó Parma al tron.

dilluns, 23 de juny del 2014

L'elecció de Joan Carles com a rei va avortar una alternativa federal al nacionalisme

El regnat de Joan Carles ja forma part de la història però fou possible un altre tipus de monarquia? Un model en el que la figura del rei garantís un sistema territorial que hauria evitat el problema de Catalunya, del País Basc i, fins i tot, l'existència d'ETA? La resposta és que sí i no es tracta de política-ficció. Així es desprèn de documents i testimonis de finals dels 50 i començaments dels 60, especialment dels subministrats per Ramon Massó en el seu llibre Un altre rei per Espanya, editat per Astro Uno a Barcelona l'any 2008.
Ramon Massó, considerat l'introductor del màrqueting polític modern a Espanya, professor de Publicitat a la Universitat Autònoma de Barcelona i assessor de diversos polítics catalans, entre ells de Jordi Pujol, va ser també un dels principals defensors de la candidatura al Tron de Carles Hug de Borbó-Parma en oposició a la dinastia representada per Juan Carlos.
El pretendent carlí va defensar en aquesta etapa del franquisme un model monàrquic profundament anticentralista, basat en l'antiga configuració foral d'Espanya, molt semblant al sistema confederal reclamat avui per alguns sectors nacionalistes -com Duran i Lleida- per evitar el xoc frontal entre Espanya, Catalunya i el País Basc.
És cert que amb l'actual Constitució aquesta via ja resulta impossible però, per comprendre la viabilitat de la proposta, cal retrotraure a una Espanya en la qual Franco es trobava a la cúspide del poder, recolzat internacionalment per les principals potències del bloc occidental, i més en concret pels EUA i la seva àmplia xarxa de bases militars per tota la Península Ibèrica. Llavors, l'oposició política i sindical al franquisme tot just estava estructurada i en mans del règim estaven totes les possibilitats per dissenyar el sistema que succeiria al dictador, inclosa la desaparició dels Principis Fonamentals del Moviment o de qualsevol altre text constitucional.
Aquesta era la fórmula que personificava Carles Hug: una Espanya en la qual gairebé no existís Constitució ni Govern central i en la qual les regions, els antics regnes, funcionessin amb les seves pròpies lleis forals, pràcticament de forma independent, tot i que coordinades per una Prefectura federal, a semblança dels cantons de Suïssa o dels Estats Units d'Amèrica.
Portada de Montejurra proposant com
solución per Espanya "Monarquia Foral"
En aquesta època, el que formalment es denominava Comunió Tradicionalista encara era una força a tenir en compte. Havia participat en l'anomenat "bàndol nacional" durant la Guerra Civil, seguia tenint cert predicament en l'Exèrcit i un grau de mobilització popular considerable, com demostrava cada any l'acte de Montejurra, on cada primer diumenge de maig es concentraven més de 100.000 persones.

El seu òrgan oficiós d'expressió, la revista que portava el nom de aquesta muntanya pròxim a Estella, va dedicar tot un seguit de nombres a presentar la seva "solució per a Espanya", destacant aquesta forma de distribució territorial basada en els antics furs, que, si opinió, podia contrarestar el naixement dels nacionalismes radicals.
La proposta incloïa per a cada regió un Parlament, Govern i sistema judicial propis, a més d'una representació fonamentada en ajuntaments elegits democràticament. Una d'aquestes portades, la del número 19 (estiu de 1966), deixa ben clar aquest enfocament sota el títol de "Monarquia Foral" i, com a fons, l'Arbre de Gernika. El següent nombre, sota el títol "Monarquia representativa", reprodueix un mapa d'Espanya molt similar al de les actuals autonomies mentre es preguntava si el futur disseny territorial no podria quedar així.

Davant d'aquesta Espanya integrada per autogoverns regionals, hi havia el plantejament continuista de la divisió provincial amb governadors i alcaldes nomenats des de Madrid. Els que, com els tecnòcrates de l'Opus Dei o Manuel Fraga pensaven ja en una liberalització econòmica o política del règim es conformaven amb seguir la tasca de sapa contra les estructures encara falangistes del Moviment Nacional; parlar de drets forals o d'autonomia era sinònim de separatisme.
Per fer-se a una idea de la mentalitat en aquest terreny del sector "aperturista" del franquisme es pot recordar la polèmica creada quan diversos regidors tradicionalistes l'Ajuntament de Tolosa van proposar, al juny de 1966, que es derogués el decret de 23 juny 1937 pel qual es castigava la fidelitat de Guipúscoa i Biscaia a la República, i, en conseqüència, s'anul·laven els seus respectius concerts econòmics amb l'Estat. La moció municipal va ser recolzada per altres ajuntaments, diputacions i nombroses entitats, sent defensada finalment pels procuradors carlins del Terç Familiar, de forma especial per l'advocat guipuscoà Antonio Arrúe, un dels restauradors d'Euskaltzaindia (Acadèmia de la Llengua Basca), i els navarresos Auxili Goñi i José Ángel Zubiaur.

Pancarta dels anys 60 advertint el perill que suposava ETA
Revista Montejurra
El Govern va haver de sortir al pas de la polèmica i durant una conferència de premsa celebrada a Barcelona, ​​Manuel Fraga, en qualitat de ministre d'Informació i Turisme, va declarar que "de cap manera s'anava a girar la vista enrere" perquè "la Història és irreversible "i" era inqüestionable la unitat político administrativa i l'establiment d'una total igualtat dels espanyols ".
Per a aquests sectors, per tant, era preferible com a candidat al Tron un representant de la "monarquia liberal", tradicional defensora del sistema centralista. Per això, quan el 1964 Franco "picava" l'ham estesa per López-Rodó i Carrero Blanco en l'anomenada "Operació Salmó", no només era partidari d'una dinastia, la de Joan Carles, sinó que, a la vegada, rebutjava aquesta Monarquia Foral que, amb tota seguretat, hauria frenat l'ascens dels nacionalismes i el sorgiment d'ETA.
Llavors ETA no era ni l'ombra del que arribaria a ser i pràcticament no tenia delictes de sang a l'esquena. Per això resulta tan significativa la premonitòria consigna que aquests anys es podia veure a les pancartes de Montejurra advertint ja del que podria passar en el futur: "Contra ETA, furs, no força".

MANUEL MARTORELL | 2014.06.22

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada